Massage

Agapi Wellbeing - Rustgevende MassageMassage wordt al eeuwenlang als helende therapie beoefend in bijna alle culturen, zoals ook door de oude Grieken, Romeinen, Egyptenaren, Chinezen, Indiërs en Japanners.

Ayurveda, het traditionele Indiase systeem van de geneeskunde, ontstond zo’n vierduizend jaar geleden. Het legt grote nadruk op de therapeutische voordelen van massage met aromatische oliën en kruiden. Ayurvedische massage wordt tegenwoordig niet alleen op grote schaal in India toegepast, maar ook elders in de wereld verovert het steeds meer terrein.

De Chinese Huangdi Neijing is een oude medische tekst (ongeveer 700-500 voor Christus) uit dat land die wordt gezien als de bron voor de Chinese geneeskunde. De tekst verwijst in dertig verschillende hoofdstukken naar massage en naar de verschillende technieken voor specifieke situaties.

De Ayurvedische arts Jivaka Kumar Bhacca (ongeveer 500 voor Christus) wordt als de grondlegger van de Thaise massage gezien. De Thai vereren hem nog steeds als de ‘vader van de geneeskunde’.

De Griekse arts Hippocrates (ongeveer 400 voor Christus) is de vader van de moderne westerse geneeskunde. Hij was een groot voorstander van massage en schreef: ‘De arts moet ervaring opdoen in vele dingen, en zeker ook in wrijven.’ Onder de oude Griekse artsen was massage een van de belangrijkste methoden om pijn te verlichten.

Een hedendaagse vorm van massage, bekend als Zweedse massage, werd begin negentiende eeuw geïntroduceerd door de Zweedse professor Pehr Henrik Ling. Hij combineerde zijn kennis van gymnastiek en fysiologie met Chinese, Egyptische, Griekse en Romeinse technieken en  ontwikkelde een methode waarbij de massage een vaste opbouw van vijf basistechnieken heeft.

In de vroege twintigste eeuw verdween de massagetherapie meer naar de achtergrond door de opkomst van medische technologie en farmacologie. Maar tijdens de zeventiger jaren van de vorige eeuw toonde zowel het grote publiek als de medische professie steeds meer interesse in complementaire (dat wil zeggen aanvullende) geneeskunde en in mind-body therapieën, waaronder ook massage.

Het massageberoep is aan het veranderen. Het wordt steeds moderner en geavanceerder, waardoor niet alleen onderwijs in de technische ontwikkeling van vaardigheden noodzakelijk is, maar waarin ook kennis van pathologie, farmacologie, communicatieve vaardigheden en beroepsethiek een steeds belangrijkere plaats innemen.

Wat is massage?

Massage is een ‘hands-on’ behandeling. Dat wil zeggen dat de masseur of therapeut spieren en andere zachte weefsels van het lichaam aanraakt om gezondheid en welzijn te verbeteren. De meesten van ons wenden zich tot een masseur om stress te verlichten, om rust te ervaren of om spierspanning na een fysieke training te verzachten. Doordat massage de activiteit van de spieren, de bloedsomloop en het lymfe- en zenuwstelsel bevordert, beïnvloedt het daardoor het gehele lichaam en de geest. Het is zelfs in vele onderzoeken wetenschappelijk bewezen dat massage een heilzame werking heeft. Massage wordt daarom steeds vaker vanuit de reguliere geneeskunde voorgeschreven als aanvullende therapie.