Dorn Methode

De Dorn methode vindt zijn oorsprong in Duitsland, waar hij ontwikkeld is door Dieter Dorn. De Dorn Methode is een rustige en zachte manier om de stand van gewrichten en wervels te corrigeren. Ze is in te zetten bij vrijwel alle aan de wervelkolom gerelateerde klachten.

Beenlengteverschil

De basis van de Dorn Methode is altijd de correctie van een eventueel aanwezig beenlengteverschil. De oorzaken daarvan kunnen een valpartij, een misstap, vertillen en/of verkeerd zitten zijn. Door een beenlengteverschil wordt het bekken aan een kant omhoog geduwd en ontstaat er ruimte in het heupgewricht. Soms is het een gevolg van een operatie of is het een aangeboren afwijking.

Bekkenscheefstand

De benen zijn de steunpilaren van ons bekken. Als ze ongelijk van lengte zijn, staat het bekken scheef. Wanneer dit probleem niet verholpen wordt, kan het leiden tot chronische problemen zoals (lage) rug- en/of heupklachten, knie- en/of hoofdpijn, darm- en blaasproblemen en/of nek- en schouderklachten.

Langere been

Via de Dorn Methode wordt het langere been korter gemaakt. Dat gebeurt overigens niet als dit een anatomische oorzaak heeft. Bij andere therapieën wordt daarentegen meestal het kortere been behandeld. Zo kan een inlegzooltje ervoor zorgen dat dit been langer wordt.

Juiste positie

Nadat het beenlengteverschil is opgeheven, worden de wervels gecontroleerd. Daar waar zij niet in de juiste positie staan, worden met voorzichtige en zachte druk van de duimen de wervels weer op hun plek teruggezet. Dit gebeurt altijd terwijl de cliënt een beweging maakt. De cliënt werkt zo zelf tijdens de correcties mee, waardoor de behandeling een stuk zachter is dan andere manuele behandelvormen. Het fijne is, dat het lichaam dit daardoor veel makkelijker accepteert. Door de duimdruk wordt ook het bindweefsel tussen de wervels losgemaakt en zal de doorbloeding ter plekke verbeteren. De behandeling van het bindweefsel heeft ook een positief effect op zenuwen, spieren en organen. Na aanpak via de Dorn Methode voelt je hele lichaam losser en meer ontspannen aan.

Water drinken

Na de behandeling moet de cliënt 2 à 3 dagen inspanning vermijden. Er kan wat spierpijn optreden op plaatsen waar de wervels zijn gecorrigeerd. Dit betekent dat de nieuwe positie wordt gestabiliseerd. Omdat opgehoopte afvalstoffen in de weefsels loskomen, is het belangrijk veel water en (kruiden)thee te drinken om de afvoer ervan te bevorderen.

Voor een langdurig effect krijgt de cliënt huiswerkoefeningen mee.