Aromazorg in de oncologie

Agapi Wellbeing - essentiële oliën

Complementaire zorg is een waardevolle aanvulling op de reguliere verpleegkundige zorg in de oncologie. Een goed voorbeeld daarvan is aromazorg of aromatherapie. Aromazorg kan zorgen voor het verhogen van het welzijn van patiënten, zowel lichamelijk als mentaal.

Een korte geschiedenis

Aromatische oliën worden al duizenden jaren gebruikt. In de tijd van de Grieken en Romeinen werden de oliën gebruikt voor baden en in massages. In de middeleeuwen werden essentiële oliën gebruikt als bescherming tegen epidemieën. In de jaren 70 van de vorige eeuw ontstond er in Europa een groeiende interesse in alles wat natuurlijk was, waardoor ook de aromatherapie meer aandacht kreeg. Ook in Nederland wordt het werken met etherische oliën steeds bekender en wordt het vaker toegepast in de zorg.

De mooie eigenschappen van essentiële oliën

Aromazorg kan zowel onze fysieke als onze mentale gesteldheid goed ondersteunen. Veel essentiële oliën zijn antibacterieel en antiseptisch. Deze eigenschappen kunnen worden gebruikt bij het bestrijden van infecties, zoals verkoudheid en griep. Het huidverzorgende en herstellende karakter dat veel essentiële oliën kenmerkt, maakt ze geschikt om in te zetten bij de genezing van wondjes, eczeem, of een droge huid.

Meer specifiek voor de oncologie kunnen essentiële oliën bijdragen aan het verlichten van bijwerkingen van de diverse behandelingen. Denk aan misselijkheid, pijn, huidproblemen, verminderde immuniteit en grotere vatbaarheid voor infecties, ontstekingen maar ook benauwdheid en vermoeidheid.

Aromazorg bij massage bij kanker

Veiligheid staat voorop. Essentieel bij het toepassen van aromazorg in de oncologie en specifiek bij massage bij kanker, is een uitstekende kennis van de bestanddelen van de diverse oliën en hun werking. Juist in de oncologie staan immers diverse lichaamsfuncties onder druk, waardoor er gemakkelijker sprake is van contra-indicaties.

Ik heb na het volgen van diverse intensieve opleidingen een ruime en gedegen kennis in huis om het welzijn en de levenskwaliteit van cliënten die te maken hebben met kanker te vergroten door de inzet van aromazorg. Veiligheid en ‘evidence and experience’ zijn hierbij sleutelbegrippen.

Met aromazorg als aanvulling kunnen we veel welbevinden aan de massage bij kanker toevoegen. Denk aan ontspanning bij stress en ondersteuning bij angsten, verdriet en rouwprocessen. Maar ook misselijkheid en neuropathie kunnen worden verlicht. Daarnaast heeft aromazorg een positieve invloed op de beleving van pijn en kan het wezenlijk bijdragen aan de verzorging van de huid.

De aanpak wordt altijd afgestemd op de individuele cliënt, om op alle niveaus zoveel mogelijk verlichting te kunnen geven.

Samenwerking

Op het gebied van aromazorg werk ik samen met Madeleine Kerkhof Knapp-Hayes van het Kennisinstituut Complementaire Zorg in de Zorg (www.kicozo.nl). Madeleine is expert in de aromazorg en een (inter-)nationaal gerespecteerd docent en auteur.